Historie

De Ruitenburg Halve Westland marathon komt voort uit de Westland Marathon die tussen 1969 en 1997 plaatsvond vanuit Maassluis en door het Westland voerde. Hier vind je een impressie van de editie uit 1992. Door de toenemende regeldruk en teruglopende belangstelling is de organisatie in 1998 overgestapt naar een halve marathon in combinatie met een 10 en 5 kilometer. De halve Westland marathon verhuisde van Maassluis naar Naaldwijk. In het kader van het 100 jarige bestaan van Maassluis werd op 25 mei 2014 eenmalig de Westland Marathon georganiseerd vanuit Maassluis.

Het eerste jaar vond het evenement plaats vanaf het terrein van Royal FloraHolland.  In 1999 verschoof de start en finishlocatie naar het centrum van Naaldwijk. Vanuit het centrum van Naaldwijk liep de route van de halve via de Zwartendijk richting 's Gravenzande en via Poeldijk richting Monster en dan terug naar Naaldwijk via ´s Gravenzande. 

Vanwege de COVID19 pandemie kon de wedstrijd tussen 2019 en 2022 niet plaats vinden. In 2023 starten de diverse afstanden vanaf de accommodatie van Olympus ´70. De routes voeren richting Honselersdijk en Wateringen en gaan door het buitengebied waardoor er minder overlast is voor de omgeving en het wegverkeer.

Finish van de halve in het centrum van Naaldwijk in 1998

Start van de eerste Halve Westland Marathon in Naaldwijk vanaf het terrein van Bloemenveiling Holland (Nu Royal FloraHolland)